176

Re: Чи є в Україні харизматичний лідер козаків?

Вітаю товариство!
Як на мене, то відсутність «отаманів» говорить про те, що учасники з повагою відносяться до такого явища як козацтво, це як мінімум.
Проте, насторожує той факт, що ми не чуємо один одного. Говорити можна багато і гарно, а от почути партнера і, можливо, допомогти йому розвинути свою думку, чи застерегти від дурниці ми ще не навчилися. А справа того варта!
До пана Козака. Мені здається, що слово «ВЛАСНИЙ» в контексті Чотирнадцятерика варто читати не як «індивідуально-особистий», а як «громадський», «товариський», такий який відноситься до інтересу ТОВАРИСТВА. Спробуйте! Можливо тоді проблема наших-ваших, чи ваших-наших теж розсмокчеться?
Пане ВАТ’КО, хитрий Ви чоловік! Ставите запитання: «Просто сейчас пока не понятно на какой почве существует казачество ак сказать?». І тут же даєте на нього відповідь: «Люди просто не знают чего даже просто они хотят от жизни, а за внешней атрибутикой скроивают обман, отсюда страх ну и т. д.». Мені залишається тільки погодитись з Вами, все вірно! Отже, для початку, можливо варто прибрати брехню і задуматися – що є СТРАХ для козака?
До речі, чи не пояснить хто мені, сірому, чому патріотизм часто називають останнім прихистком  падлюк? Мене це турбує в контексті «патріотичних» потуг сучасних козаків. Може хто знає?
Бажаю здоров’я!

177

Все таки, пане Козак, щож все таке НЕВБЛАГАННЕ можна зробити для своєї нації? Дуже мені це цікаво!

Бажаю здоров’я!

178

Шановний пан Пугач, я запитував у вас, чи відома вам військова дисципліна не тому, що побачив у вас недисципліновану особистість  а тому, що будь-яка організована формація не може існувати без лідерів та духовних наставників.
Невблаганне є те, що я поїхав за кордон і не допомагаю своїй країні, працюючи вдома на певній роботі, і не приношу пряму користь своєму суспільству.
Корисність є в тому, що я працюю за кордоном для того, щоб в майбутньому допомогти своїй неньці Україні. Тут немає для козака ніякого обману, а страх тільки проявляється в тому, що я безпосередньо не можу допомогти своїй країні.  Я ще з дитинства хотів поїхати до Європи (поки потрапив до Чехії), а моєю ціллю  є самореалізація та самоствердження як ефективна економічно-суспільна та духовна одиниця української нації. Європа поки мені дає більше можливостей для здійснення планів.   
Я гордий тим, що я УКРАЇНЕЦЬ  а ПАТРІОТИЗМ для мене не є місцем "падлюк". Те, що дякуючи богу, я народився УКРАЇНЦЕМ є великим плюсом. Я зміг зрозуміти багато чого в житті, будучи саме УКРАЇНЦЕМ та живучи в Україні, і мені це дає змогу робити менше помилок, крокуючи по сходинках власного життя.
Корисне та невблаганне у житті сучасного козака існує завжди. У кожного козака це проявляється по-своєму. Іноді в житті людини повинна бути присутня певна невблаганність, заради подальшої корисності. Добра без малої кількості зла не існує, так же як і великого зла без малого добра.   
Українці повинні бути патріотами своєї країни і не важливо, де вони знаходяться. Чоловік охороняє свою сім"ю від ворогів, теж повинно відбуватися  і на національному рівні. Патріоти не є ПАДЛЮКИ.

А ось до вас Пугач у мене виник сумнів. Я не помилився у трактуванні вашого псевдо-патріотизму, коли ви написали:" Поведем у своїх краях за власний, а не чужий інтерес боротьбу!". Я знав, що ви після цього розпочнете писати, що ви мали на увазі національне а не особисте.  Якщо ви дійсно "хворієте" проблемами суспільства, ви відразу б написали національний, громадський, суспільний, український, товариський інтерес, але в жодному разі не ВЛАСНИЙ інтерес.
Ваша помилка на підсвідомому рівні викриває ваше справжнє ставлення до України та цінностей патріотизму. За вашими красивими словами закрите ваше справжнє "Я", яке відкрила ваша підсвідомість.

Востаннє редагувалося Козак (06 Jul 2008 16:47:20)

179

Чоловіче добрий, пане Козак, який Ви запальний та швидкий на висновки. З багатьма таке буває, ляпне чоловік дурницю, та вже і не радий халепі, а гонор підштовхує….
Про справжнє «Я», та нікому не потрібну гарячковість. Цитую: «….. козацтво керується Чотирнадцятириком (чотирнадцять раз речу), котрий є прадавніми нормами козацького Звичаю. В грудні місяці року 1992 в місті Одесі отаманська Рада, а в липні місяці року 1994 в місті Києві , VI позачергова Велика Рада Українського козацтва затвердили Чотирнадцятирик як Звичай Українського козацтва.»  Ось так. А текст я привів вірно. І куди ви тепер зі своїми викриттями на «свідомому» рівні?
Далі. Ваші слова: «Добра без малої кількості зла не існує…». Наступне: «Патріоти не є ПАДЛЮКИ».  То, все таки – серед Патріотів не зустрічаються падлюки? Все так стерильно?  Що це, чоловіче, збій в думках чи щось інше. Хоча і запитання, по своїй суті, не провокувало Вас особисто на такий полум’яний прояв патетичного патріотизму. Можу повторити: «До речі, чи не пояснить хто мені, сірому, чому патріотизм часто називають останнім прихистком  падлюк?Мене це турбує в контексті «патріотичних» потуг сучасних козаків. Може хто знає?».
Отже, пане Козак, якщо полум’яний патріот, який до того ж, називає себе КОЗАКОМ, починає говорити дурниці і самовпевнено демонструє це загалу, то в мене особисто, включається ВЛАСНИЙ інтерес попросити його, тобто ВАС, не робити цього більше. Бо цим Ви принижуєте не стільки мене,чи себе особисто – Ви принижуєте нашу Землю. І прошу я Вас не для себе, я Вас прошу для України. Не маючи при цьому жодного сумніву в Вашому особистому патріотизмі!
Далі… «а страх тільки проявляється в тому, що я безпосередньо не можу допомогти своїй країні…». Чому ж не можете? Я бачу, як мінімум дві можливості. По перше – Ви, на мій погляд, абсолютно вірно спробували ініціювати проблему економічної активності козацьких осередків. Не біда, що альтернативна енергетика сьогодення важка для розвитку в Україні. Важливо інше – в людей з’явилась тема для дискусії. А громада то великий чоловік. Громада знайде вихід. Так от, усвідомлюючи необхідність економічної активності козацького товариства (чоловік без грошей –самець), проживаючи в іншій країні,  то не Ваша безпосередня робота «штовхати» нас ідеями, досвідом, прикладами?  Це не мало, особливо, якщо це не будуть просто «озвучені ідеї» та «ілюстровані приклади».  Потрібна і аналітика, і Ваші думки щодо методів реалізації. Власне і проблема «козацької економіки» в цілому  не зрозуміла для багатьох. Яка вона має бути? Ви маєте уявлення?
По друге – так звані «козацькі хворуми» мають одну характерну рису. Як правило ініціюється тема, яка вже через 2-3-4 учасники з’їжджає кудись в сторону, і хворум затихає, так і не дійшовши очікуваного результату. (Щось, приблизно, як у нас з Вами). Ця болячка носить хронічний характер. Існує навіть гілка – «Щось на форумі козацтво не відроджується», на якій аж чотири відповіді і все, цуцик здох! То можливо це ще один шанс для Вас послужити  Батьківщині, довести дискусію до практичних кроків.
Тим більше, що питанням – «що робити» переймаємося не тільки ми з Вами.
А на закінчення, ще раз Вас попрошу – читайте. Почуйте те, що хочуть  сказати автори і в нас все вийде. Ще поборемось!
Бажаю здоров’я!

P.S. Пане Козак, для Вас особисто, смакуйте:
Сидять по шпорах всі мужі хоробрі,
Всі правдолюби, чорт би вас побрав!
В. Стус

180

Існують патріоти (багато добра) та псевдо-патріоти (трохи зла). Приклад псевдо-патріотів часто зустрічається серед наших політиків, які беруть в руки владу та починають боротися за власний а не чужий інтерес. Випадково помилившись у формулюваннях…

Я пан Пугач не є ідеальним патріотом та ідеальною людиною і помиляюсь доволі часто, як і всі люди. Ототожнюю себе із образом козака не тому, що я є справжнім козаком а тому, що хотів би бути таким.   Мені для цього потрібно багато навчитися та пройти багато випробувань. Кожен учасник форуму вибирає собі логін та майбуть тягнеться до свого ідеалу або намагається вести себе подібно вибраному імені.

Економічна активність козацьких осередків може бути ефективною, якщо буде вестися активна робота. Я прекрасно розумію, що для любої справи потрібне логічне продуктивне закінчення і дасть бог з"явиться з часом практика та аналітика. Ви хочете, щоб вам все пережували та поклали до рота, у любій справі потрібно багато взаємних  корисних дій.

Я хотів би вам порадити пан Пугач, ви краще робіть тихенько якусь справу і люди до вас потягнуться.  Навіть, якщо ви знайдете декілька корисних посилань для учасників форуму, то ваше КПД збільшиться на 1000%. 

Я не бажаю витрачати свій дорогоцінний час на безглузді розмови з вами.
Бажаю здоров"я.

181

bten написав:

Користуюсь методикою ЖС безперервно з 2005 р.  Майже всі скрижалі читаю  напамять і досить швидко. Універсальні програми читаю в межах 12-25 хвилин, спеціальні - від 30 хв. до 1 год... .

Універсальні 1-4  теж читаю по 15-25 хв. кожна, 6,7 - довше. Коли читала всі 4 форми то і получалось майже 2 години. Спеціальні не пробувала, І. К. казав що мені не потрібно.

- Пропусків читання програм практично не робив.

Нічого собі! Ви такий терплячий і наполегливий! 
А які ще результати, крім того, що позбулися хронічних хвороб? Чи правда, що ЖС "притягує" позитивні події у життя? У Вашому житті в останні три роки були якісь позитивні зміни чи незвичайні хороші події? smile

Востаннє редагувалося Яна (08 Jul 2008 12:23:14)

182

Д Пугачу , підкажіть де можна знайти інфу ( як що нема у Вас) про виборче право  , вибори (й відповідальність за порушення волі громади , Звичаю) на Січі . Буду дуже вдячний .

ІМХО

183

Пане Упертюх, можу порекомендувати - EXLIBRIS - українська електронна бібліотека http://exlibris.org.ua/-  скажімо Дмитро Яворницький «ІСТОРІЯ ЗАПОРІЗЬКИХ КОЗАКІВ» Книга перша, Володимир Антонович, Олена Апанович, Адріан Кащенко «Запорозькі вольності й уклад військового та громадського життя на Запорожжі»,Іван Крипякевич.
Варто, також подивитися в Ізборніку: Гійом де Боплан «Опис України».В розділі Історія. ( http://litopys.org.ua/ )
Подивіться енциклопедію -http://www.zsu.zp.ua/euk/main1024.htm,і другу-http://www.kazak.dn.ua/displ.html.
Гляньте сюди - http://ukrainaforever.narod.ru/kozaktop … vna1.html.
Та перш за все – Яворницький.
На жаль не маю інформації про сучасну аналітику з тих проблем, які Вас цікавлять. Декілька разів зустрічалось, але це рівень переспіваних переспівок.

Бажаю здоров’я!

184

Шановний товариство, запитання пана ВАТ'КО: «.. дальше что?»,  «що робити?» - найстрашніше в світі запитання. Мені здається, що воно дуже особистісне. В той же час воно спрямоване до всіх? Чи не так?
В цьому контексті хотілося б знати вашу думку з двох проблем, спроба розв’язання яких, мені здається, суттєво полегшить пошук відповіді .
Перше. «Україна – козацька держава», «Українці нащадки козаків», «Всі ми козацького роду» - знайомі всім гасла. Що за цим стоїть? Чому наш народ так самовпевнено називає себе нащадками козаків? Звичайно серед козаків було багато видних чоловіків, але приписувати собі генетичну єдність з людьми, яких в кращому випадку було ледь не більше одного відсотку насенення  України, та ще із постійними військовими втратами, з своєрідним відношенням до сімї – це більше ніж самовпевненість. Мабуть це і є один із проявів пост- радянської совковості. Механізм не складний. Ми просто (тупо) приписуємо СВОЇ уявлення про життєві цінності тому, «оригінальному» козацтву і потім, з чистою совістю, нагороджуємо козаків своїм-їхнім світобаченням, ментальними особливостями, мотиваційними засадами,критеріями буття. Ми реалізуємо своє «Я» через своє-їхнє визначення козацтва, і воно, козацтво, становиться таким зрозумілим і,найстрашніше, ДОСТУПНИМ. Можна без страху погратися в козацтво, потішиться ним, а якщо десь і вилазить якась незручність, то за старою радянською звичкою вона або ж ігнорується, або ж – горе їй. Затопчуть натовпом і тільки. А сучасна влада ще і підтримає!
Козацтво, на мій хлопський розум, це один із проявів загальнолюдської максими. І його відродження потребує саме максималіських критеріїв  і орієнтирів. Чи є підґрунтя в сучасній Україні саме для такого, максималіського шляху? Є, як і в кожному народі завжди знайдуться люди з завищеними, від загально прийнятого рівня, прагненням волі, вимогами що до моралі та особистої самореалізації. Але Їх не багато. Їх не може бути багато. Та  для справи, для козацької справи – достатньо! І, до того ж, на відміну від інших народів, ЦЕ НАШЕ. У НАС Є В КОГО ВЧИТИСЯ.
Таким чином, я вважаю,що козацтво не може бути масовою організацією. Воно може мати сателітні, афельовані структури, воно необхідно матиме партнерські відносини з іншими структурами, навіть з державою, допоки вона, сучасна держава, не второпає  смертельну загрозу від такого партнерства, але сама козацька структура навряд чи зможе вийти на кількісний рівень в сотні тисяч. Та й чи потрібно це? 
Друге. «Козаки патріоти!», «Козаки державники!»  Особисто я не вірю в цю популярну мантру. Чи послужили козаки розбудові української державності – так, приклали руку! Чи було козацтво українським патріотичним рухом – було, і цьому багато фактів! А от чи були козаки державниками і патріотами України – маю глибокий сумнів. Справа в тому, що потреби національної самоідентифікації та потреба високого патріотичного служіння ( а не лакейства в обслузі когось) відносяться до найвищих рівнів розвитку та становлення особистості. І тому я маю сумніви в тому, що суспільна активність козацтва мала внутрішню патріотичну мотивацію . Це так, для прикладу, як в сучасному французькому Іноземному легіоні. Бійці легіону вмотивовані на служіння в першу чергу своєму товариству,по друге - своїй структурі, легіону. І тільки. Але об’єктивно Іноземний легіон служить Франції, більше того, став одним із символів цієї країни. Незалежно від того, що домінуючою складовою мотивації бійців французький патріотизм і стати не може.
Тому коли сучасні козацькі «вожді» в фундамент розбудови козацтва вкладають патріотизм і ефемерне служіння сучасній державі, то я згадую слова одного кризового менеджера, одного з найкращих, думаю не тільки з моєї точки зору, фахівців з організації масштабних трансформаційних перетворень в суспільстві, відомого Вам – В.І. Леніна: «..покладатись на переконання, відданість та інші високі духовні якості – річ в політиці зовсім не серйозна.» (ХІ з’їзд, 22рік).  Продовжимо далі самі – покладатись на  порядність, патріотизм, ідейність – безвідповідальна наївність. Тільки з одної причини – люди міняються. Їх змінює час, обставини. А справа має розвиватися, ґарантовано розвиватися! Тому відродження козацтва має йти шляхом індивідуального прагматизму. І можливе воно виключно в середовищі людей які внутрішньо переконані в тому, що (даруйте за примітивізм) заповіді Христа – вигідні людині! Людей для яких павлівський зв'язок  стимул – реакція іманентно розривається мечем честі! І іншого шляху для нього,як для  людини, козака, не існує! І лише цей шлях можливий і тому він «вигідний»! Ось і через цю обставину козацтво не може бути масовим явищем. (Я не говорю про вплив на маси. Я говорю лише про доступність козакування для людей).
Можливо мої думки не зовсім звичні, але вони є. Прошу ваш суд.
Бажаю здоров’я!

185

Д Пугач написав:

(Я не говорю про вплив на маси. Я говорю лише про доступність козакування для людей).
Можливо мої думки не зовсім звичні, але вони є. Прошу ваш суд.
Бажаю здоров’я!

Справа в тому, що козакування в часи розвою козацтва було доступним. Доступним для всіх, крім, здається, жінок. smile Хочеш - іди на Січ. Як не вб"ють, то й козак. Чи не так? Тоді це було досить доступним.

Д Пугач написав:

Козацтво, на мій хлопський розум, це один із проявів загальнолюдської максими. І його відродження потребує саме максималіських критеріїв  і орієнтирів. Чи є підґрунтя в сучасній Україні саме для такого, максималістського шляху? Є, як і в кожному народі завжди знайдуться люди з завищеними, від загально прийнятого рівня, прагненням волі, вимогами що до моралі та особистої самореалізації. Але Їх не багато. Їх не може бути багато. Та  для справи, для козацької справи – достатньо! І, до того ж, на відміну від інших народів, ЦЕ НАШЕ. У НАС Є В КОГО ВЧИТИСЯ.

Так, критерії в чомусь були досить максималістськими, але практика виживання робила з них досить прагматичну методу. Дійсно, козаками ставали здебільшого з максималістичних світоглядів - забрали в когось землю, от він і покинув усе, що лишилося, і пішов у козаки. Хоча, звичайно, було й багато протилежних прикладів. Але то було у часи її розвою. Але виживання робило з людини досить гарних прагматиків. З максималістичного в них лишалося, хіба що, ставлення до свого життя. Та й то - на наш, хлопський, теперішній, розум.
Але підгрунтя у нас для ціє ї справи - не більше, аніж у інших народів. Так, воно було, але вже нема. Нема тих можливостей і нема тих земель і тих вольностей. Це - наше, а в них СВОЄ. Самурайське, Сипайське, яке завгодно, але СВОЄ. Але нема вже ані самураїв, ані сіпаїв. smile І з кількісним і якісним виходом я тут з вами погоджуюся - нашій (і якій завгодно іншій) державі не буде вигідне створення чи існування такого військово здібного конгломерату як козацтво. Уявіть собі армію в 10 тисяч сучасно озброєних і вишколених і волелюбних спецназівців, з яких будьякого одного достатньо буде аби вирізати невеличку військову частину? Та наше керівництво нам, як населенню України, боїться легалізувати вогнепальну зброю, бо боїться нас озборєних!

Далі буде.

Востаннє редагувалося rawstick (10 Jul 2008 11:52:07)

186

отвечаю на вопрос что делать - жить

Каюсь, грешен, изменился.  БАТЬКО ЖИВ
Не плюй в бомжа-отплюнется = Редукция ничто-холистика все!!!

187

Пане rawstik, якщо говорити про потенційну можливість стати козаком для «пересічного українця» та й для представників інших народів в часи розвою козацтва, то це тема не дискусійна. Відомо, що на Січі існував тільки один критерій вступу – «Перехрестись!». І людина отримувала право перебувати серед козаків.  Але, в тіж часи, початок – середина XVII століття, кількість січовиків рідко піднімалась і перевищувала відмітку десяти тисяч осіб. Тоді як загальна кількість населення становила близько 11 – 12 мільйонів. Притому, що основна маса людей піддавалась жахливій експлуатації  та постійному ризику військових набігів. А до козакування навернулось лише близько одного відсотка. Чому? Чи не тому, що вже для того,щоб добратися на Січ потрібно було наважитися  на НЕСТАНДАРТНИЙ, НЕХАРАКТЕРНИЙ, ЗВЯЗАНИЙ З РИЗИКОМ крок. Спосіб же життєдіяльності самих козаків теж був зв’язаний з РИЗИКОМ і ВІДМОВОЮ від усталеного хліборобського, селянського життя . Тобто більшість населення, захоплюючись легендами про козаків, оспівуючи їх, орієнтуючись на них в багатьох життєвих ситуаціях, робило вибір на користь пасивного підневільного існування та та примарного спокою родинного селянського життя. Сплески мобілізаційної активності селян в підтримку виступів козаків були обмежені територіально та часом. І визначалися суто конкретними ситуативними причинами.
Цікаво,що при наближенні козаків до сіл, матері ховали малолітніх хлопчиків. Козаки крали дітей, тим самим дбаючи про поповнення своїх рядів. А ви кажете – козацька нація.
Сьогодення теж не ставить перепон для вступу в ряди «козаків». В одного «гетьмана» Пантелюка їх більше трьохсот тисяч. Бреше звичайно, як і інші «хфелдмаршальні генерали». Та найбільша проблема не в тому, що вардинці-пантелюки-шевченки-сагайдаки та інші аржевітіни є падлюками. Мине і їхній час. І досить швидко. Проблема в тому, що сучасні українці, в своїй масі, «заземлили» козацький дух до свого, по суті примітивно – обивательського рівня існування. Продовжуючи займатися самообманом та обманюючи інших. І це при тому, що історичні розвідки доби козацтва надають нам все більше і більше інформації про ті часи. А ми, надівши шаровари та придбану за гривні вишиванку, без найменших сумнівів об’являєм себе «теж козаком»! Чому практично ніхто не об’являє себе чемпіоном з боксу, космонавтом чи, скажімо, генералом Квантунської армії? Теж досить престижні звання і посади. Чому? Бо вже перший стрічний скаже: «Придурок!». А хіба про сучасних «козачків» таке не говорять? А вони плодяться і плодяться. Навіть партії козацькі з’явилися, дві чи вже три. Ось ця доступність мене і не влаштовує, пане rawstik!
А продовжуватися це буде до тих пір……

188

rawstik пише - «….виживання робило з людини досить гарних прагматиків. З максималістичного в них лишалося, хіба що, ставлення до свого життя….»
Та не тільки до свого життя. Інакше вони б не створили стійкий і організований колектив. З досить жорсткими, а часто і жорстокими, правилами співіснування. Тим і трималися. Це було організовано дуже системно.
«..підгрунтя у нас для ціє ї справи - не більше, аніж у інших народів..»  Та ні, пане rawstik, самураї – сипаї це, по нашому, скоріше «лейстровики». І їхній вплив на духовну культуру пересічних японців, чи індусів не мав такого глибокого проникнення, як це сталося у нас. Я не знаю про самураїв – сипаїв  достеменно, але мені здається що це так. Тим більше,що тут, на нашій Землі, в Україні, козацтво проклало таку глибоку борозну в свідомості українців, що позбутися її неможливо, якщо не знищити сам народ. Інша справа, що уявлення про козаків спотворились під дією різних факторів,але дух козацтва ще не пропав.

«…Нема тих можливостей і нема тих земель і тих вольностей…» Це не зовсім вірно. Тому що, проблема, в принципі,  актуалізується тільки тоді, коли вже існує інструментарій для її вирішення. Можливо ми з Вами просто не знаємо її наскільки глибоко? Або ж, не хочемо усвідомити її актуальність? Або ж вона нам «не по зубам»? Можливо варто прислухатися, для початку, до Т.Г.Шевченка: «Робімо малі справи, а велика сама зробиться»? Можливо варто усвідомити, що наш час можна назвати – «ОСТАННЯ РУЇНА»! Потрібно  пояснювати чому? І вже наступні покоління нездатні будуть і до рівня  нашого харамаркання. Бо будуть «благоденствувати» і тільки! Можливо, все таки, подумаємо і знайдемо нові можливості, нові «землі» та нові вольності – актуальні не тільки для сьогодення а й для наступних поколінь українців?

«…державі не буде вигідне створення чи існування такого військово здібного конгломерату як козацтво…»   - «..армію в 10 тисяч сучасно озброєних…» 
То все таки – «військово здібного» чи «сучасно озброєних»? Це принципові речі. Звичайно, що жодна влада не допустить існування «сучасно озброєних» структур, тим більше, що вони і тих, які є в їхньому підпорядкуванні, бояться. А от спробуйте, на місці влади, заборонити існування «військово здібних» організацій. Це що заборонити, як мінімум, весь спорт, мисливство, керування транспортними засобами і т.п.?  До того ж, а що є зброєю сьогодні? Що може стати зброєю завтра? А чи багато часу і за яких умов «військово здібна» структура може трансформуватися в «сучасно озброєну»?  Хоча,на мою думку, саме мілітарний аспект козацтва, якщо зауважувати слушну думку про «досить гарних прагматиків», і не буде домінантою для майбутніх козаків. Фізичний вишкіл – безумовно, в тій мірі, в якій він підкріплює духовні начала і служить стратегічним цілям структури. Зброя ж, мені здається, не актуальна. В решті решт це відносно швидкий процес, освоїти зброю. А чи варто дратувати собак і стати принадою для дурнів?

189

Зброя, зброя, зброя… Знаряддя, засіб,символ….
Максималізм, практицизм козацтва і знаряддя, засоби, символи козацького буття.
Козак і шабля –чи можливо розірвати цей зв'язок без втрати змісту і значимості образу козацтва?
Не варто, мабуть, навіть ставити під сумнів, що зброя то є невіддільна від  козака річ, і беззбройний козак ніколи не сприймався, не сприймається і тепер, як щось серйозне та переконливе. Товстенькі чоловіки в шароварах  та з «дерев’яними» шаблями – насмішка над козацтвом. Не більше.
Та все ж, зброя як знаряддя? Знаряддя для нападу чи оборони. Знаряддя яке по суті здатне багаторазово збільшити потенції чоловіка і вирішити на його користь ту чи іншу проблему.
Які проблеми, чи загрози зустріне сучасний козак в сучасному світі? В яких ситуаціях він буде нападати? І в яких ситуаціях йому буде потрібна зброя для нападу? Від прогнозу, якою буде потенційна жертва козака, залежить характеристика зброї, яка буде йому  потрібна. Чи існують у нас в країні потенційні жертви для козаків? Чи є вони ззовні країни?
Мабуть відповіді на ці запитання приведуть вас до висновку – зброя для нападу сучасному козаку, члену козацької громади, не потрібна!
Захист. Сім’я. Діти. Дружина. Батьки. Друзі. Побратими. Це найважливіше!  Потрібна зброя? Інколи долі секунди вирішують бути чи не бути страшним наслідкам. Але, чому люди, які досягли значних успіхів в різного виду єдиноборствах не піднімають ґвалт: «Дайте зброю!». Можливо саме через те, що мають впевненість в тому, що здатні ефективно і гарантовано вирішити проблему і без зброї?  Хоча,що означає в даному випадку  зброя? 
Отже, сучасна держава надає цілком достатньо можливостей для того,щоб людина, котра хоче і має потребу в зброї, придбала її. Так, мабуть варто погодитися з тим, що ця пропозиція дуже і дуже обмежена. Та чи варто козацтву, з прагматичних міркувань, акцентувати увагу і витрачати ресурси на боротьбу за легалізацію широкої продажі зброї? Мені здається, на початковому етапі не потрібно! До того ж, селянам і наймитам зброя не потрібна в принципі! А Козак і без зброї має бути озброєний!
Зовнішні загрози. А хто сказав що служити в ЗС України то не козацька справа?  Так я знаю, які вони ті ЗС. Через те і говорю, що це теж справа козацька!
Але ж шабля-жінка! Знавці говорять, що освоїти сучасний ПЗРК можливо за декілька тижнів, поставити прицільну стрільбу – за пару місяців. Щоб шабля «заграла» в руці потрібні роки. До того ж, після шаблі РПГ лягає в руку на раз, а навпаки не виходить так швидко. Тому, можливо, варто козацтву повернутися до тієї зброї, яка вимагала сили, спритності, професійного вміння та постійного вишколу. Сучасна зброя в цьому сенсі зовсім не така вибаглива до ВМІННЯ. А реставраційні походи, змагання на реконструйованій зброї(шабля,спис,лук) –і тренінг і засіб ідентифікації  товариства.
То я за шаблю…

190

скажите а мозги єто оружие козака

Каюсь, грешен, изменился.  БАТЬКО ЖИВ
Не плюй в бомжа-отплюнется = Редукция ничто-холистика все!!!

191

Д Пугач написав:

А продовжуватися це буде до тих пір……

До яких?

Д Пугач написав:

... Притому, що основна маса людей піддавалась жахливій експлуатації  та постійному ризику військових набігів. ……

Не тому, що треба було наважитися зробити КРОК, а тому, що треба було наважитися змінити життя. Багатьом навіть у пригнобленні і покріпаченні жилося спокійніше, аніж козакові між голодом, холодом, турком та ляхом. Тому то й процент був досить низький. Тому що мало відчайдухів було "на душу населення".

Д Пугач написав:

Цікаво,що при наближенні козаків до сіл, матері ховали малолітніх хлопчиків. Козаки крали дітей, тим самим дбаючи про поповнення своїх рядів. А ви кажете – козацька нація.

Дурня. Не вірте - брешуть люди. Який сенс красти малолітніх хлопчиків? Іх ще тре прогодувати, за собою тягати, вчити ... а вже потім з нього козак виросте, якщо встигне. Краще красти парубків. Крім того, різні козаки бували. Бували нормальні, соціально корректні, козаки, а бували й дейнеки та волоцюги, що відрізнялися од татар тіко зовнішністю. Такі тягли все, що пагано лежить. Але, погодьтеся, і позараз значно більше врізалося народній пам"яті слово москаль, а не козак.
І хоча вцілому, я з вами трохи згоден - не плутайте слово "козак"зі словом "запорожець" чи "січовик". Або "гніздюк".

Востаннє редагувалося rawstick (10 Jul 2008 21:15:54)

192

Д Пугач написав:

І їхній вплив на духовну культуру пересічних японців, чи індусів не мав такого глибокого проникнення, як це сталося у нас. Я не знаю про самураїв – сипаїв  достеменно, але мені здається що це так. Тим більше,що тут, на нашій Землі, в Україні, козацтво проклало таку глибоку борозну в свідомості українців, що позбутися її неможливо, якщо не знищити сам народ. Інша справа, що уявлення про козаків спотворились під дією різних факторів,але дух козацтва ще не пропав.

Повірте мені (а краще - не вірте: перевірте) в японіїї діти так само бігали з дерев"яними катанами і мріяли бути самураями, як у нас - такі самі діти мріяли бути козаками. Єдине що - в Японії і зараз виготовляють справжні катани, і метал дляних виплавляють у глиняних одноразових печах, і коштує одна така викувана, заточена і відшліфвана руками катана під 500 - 800 кілобаксів. І в них ще є майстри, котрі офіційно викладають майстерність володіння мечем. І вправних учнів у них стільки, що українців, що вміють володіти шаблею вони тупо шапками закидають. І вони до сих пір намагаються синтезувати бушідо і поняття американського стилю ведення бізнесу. А в нас?.. Тому КОЗАЦТВО - це НАШЕ. А у ІНШИХ народів - СВОЄ. Але вже нема ні сипаїв, ні самураїв, ні козаків. Але дух ще не пропав. Згоден. Ще щось десь є.

Д Пугач написав:

Можливо варто усвідомити, що наш час можна назвати – «ОСТАННЯ РУЇНА»! Потрібно  пояснювати чому? І вже наступні покоління нездатні будуть і до рівня  нашого харамаркання. Бо будуть «благоденствувати» і тільки! Можливо, все таки, подумаємо і знайдемо нові можливості, нові «землі» та нові вольності – актуальні не тільки для сьогодення а й для наступних поколінь українців?

Потрібно. Поясніть, чому. І що ви мали на увазі.

Д Пугач написав:

То все таки – «військово здібного» чи «сучасно озброєних»? Це принципові речі. ...  Зброя ж, мені здається, не актуальна. В решті решт це відносно швидкий процес, освоїти зброю. А чи варто дратувати собак і стати принадою для дурнів?

Це речі дійсно принципові. І навіть не тому, що най йому біс - не "сучасно озброєних". Але чи є у вас вдома легалізований "калаш"? Чи в мене? Чи в пересічного українця? А про які "військово здібні" недержавні організації ви можете вести мову, якщо навіть при найкращій рукопашній підготовці цому "козаку" достатньо буде одного разу, аби в нього над вухом "гавкнув" калаш і він заглух, знітився і втратив орієнтацію? А хто вам таку підготовку дасть зробити?

193

Д Пугач написав:

Зброя, зброя, зброя… Знаряддя, засіб,символ….
Максималізм, практицизм козацтва і знаряддя, засоби, символи козацького буття.
Сучасна зброя в цьому сенсі зовсім не така вибаглива до ВМІННЯ. А реставраційні походи, змагання на реконструйованій зброї(шабля,спис,лук) –і тренінг і засіб ідентифікації  товариства.
То я за шаблю…

Сучасна зброя зовсім не така. Взагалі не така. Тому я тоді не бачу сенсу вивчати шаблю взагалі. Ви не зможете її носити з собою легально. Тому й використати не зможете. То навіщо вчитися? З цим вашим абзацем я згодний - козак має бути озброєний і без зброї. То варто "вигострити товариша", навчитися застосуванню палки, ножа. Це буде корисніше.

194

BAT'KO ierarh написав:

скажите а мозги єто оружие козака

Так, мозгі єто оружіє. Але стратегічне, бо має застосовуватися до фізичного поєдинку, а не в ньому. smile

195

Можливо варто усвідомити, що наш час можна назвати – «ОСТАННЯ РУЇНА»! Потрібно  пояснювати чому? І вже наступні покоління нездатні будуть і до рівня  нашого харамаркання. Бо будуть «благоденствувати» і тільки!...

Чому Руїна? А як назвати той стан, в якому знаходиться наша держава. Вже скоро двадцять років, як ми шукаємо чогось, кінця – краю не видно пошукам. Огляньтесь навколо – Руїна! В економіці, в культурі, в моралі….

Чому Остання? Одна вже була, після Богдана, називалась Великою. А ось сьогодення може стати часом Останньої. Бо за нею, може так статись, України вже не буде. Тобто існуватиме територія, житимуть люди і зватися ця земля ще довго буде так, як і зараз. Та не така. Процес дебілізації народу прогресує і повернення практично неможливе!

Абож, що теж можливо і бажано, наша Земля «прокинеться». А держава стане на ноги. І вже ніколи цей час,сьогодення, не повториться. Таки все ж, ще залишилися люди, яким це болить. І їх цілком достатньо! І не тільки для розмов, а й для справи.
От тому – Руїна. От тому –Остання!

«Зброя, зброя, зброя… Знаряддя, засіб,символ…»
Щось Ви мене, пане rawstik, теж як цуцика повели…

Мені здається, що нам варто, поки що, перервати дискусію на цю тему, в силу того, що ми забігли вперед. Якщо відносно патології з тотальним козакуванням ми майже домовилися, а на мої думки щодо іманентного патріотизму, Вашої критики я не побачив, то я пропоную повернутися до самого початку. А що воно таке – козацтво? А для чого воно нам потрібно? А чи можливо його взагалі відродити? Я думаю, що після отримання цих відповідей проблема зброї знайде своє місце «гавтоматично». (гавтоматично – цитата)
Наші російські брати роблять спроби розглядати козацтво як суспільний стан, як соціальну спільноту, як етнічну спільноту, як ментальність, як спосіб життя. Можливо хтось підкаже, як це бачиться у нас.
Пане rawstik?

196

Д Пугач написав:

Можливо варто усвідомити, що наш час можна назвати – «ОСТАННЯ РУЇНА»! Потрібно  пояснювати чому? І вже наступні покоління нездатні будуть і до рівня  нашого харамаркання. Бо будуть «благоденствувати» і тільки!...
Чому Руїна? А як назвати той стан, в якому знаходиться наша держава. Вже скоро двадцять років, як ми шукаємо чогось, кінця – краю не видно пошукам. Огляньтесь навколо – Руїна! В економіці, в культурі, в моралі….

У більшості киян стоїть це питання, що буде далі і куди ж подінуться ті, які з кожним роком заполоняють місто, бо " в Маскву же не пускают, Лужок лемиту не пропускает" то вони усі тут із забитих російських губерній. Нормальна влада вже давно повинна була закрити кордони для таких переселень. Я не кажу вже про Київ. Мабуть президенту очі зав'язали. Це ж не нормально, коли воно приїхало до України, окрутило якогось гарного хлопця чи дівчину, прилаштувалося, а потім хає все наше, вихваляє Путіна і ненавидить наші національні цінності, а саме ж з якогось ... вилізла. А шо робиться в Криму! То хай краще татари будуть (вони нам не вороги) ніж то б...о ліниве, тільки п'є та лається, як у себе в дома. Мені здається, що з населенням України щось роблять, якось зомбують, щоб воно не боролося з цим л...м, може якісь радіоволни чи щось таке, як над дослідними. Від Путіна що завгодно можна очікувати: КГБіст, провокатор і рідкісна па---ка.
То питання відкрите, іде жорстока боротьба, - що буде і що робити, щоб не загубити своєї автентичності і самостійності, і щоб нас за 10 років не заселили кац...м бидлом та біженцями недорозвинених країн.

Востаннє редагувалося Иванна (11 Jul 2008 18:11:51)

...і нічого зайвого...

197

Ой дивись Иванно , будеш наступною за Анатолієм.
Тут питання в іншому - треба спочатку із своїм лайном розібратись(включаючи свої мізки ).

ІМХО

198

А ти не бійся, бо якшо ми всі станемо монахами, то українці зникнуть, а замість нас будуть інші панувати. Треба багато дітей, і саме нам, українцям! Ну то шо, Хвойди, Батьки і т.д. - не забудьте дітей наплодити спочатку, а потім практикуйте шо хочте, і передавайте їм свої здобутки. От Корнієнко пятьох синів має, буде кому на старості "утку" підсунуть! tongue

Востаннє редагувалося Иванна (11 Jul 2008 18:22:22)

...і нічого зайвого...

199

Д Пугач написав:

А що воно таке – козацтво? А для чого воно нам потрібно? А чи можливо його взагалі відродити? Я думаю, що після отримання цих відповідей проблема зброї знайде своє місце «гавтоматично». (гавтоматично – цитата)
Наші російські брати роблять спроби розглядати козацтво як суспільний стан, як соціальну спільноту, як етнічну спільноту, як ментальність, як спосіб життя. Можливо хтось підкаже, як це бачиться у нас.
Пане rawstik?

Мені здається, що велика руїна не припинялася. Вона як почалася з того, що кожен почав до булави пнутися задля власного зиску, так дотепер і йде. І відроджувати тре не козацтво, а спільноту національно та екологічно свідомих християн, які будуть розуміти, що головне не "що Україна для них зробить, а що вони зробили задля неї". Треба суспільні інтереси, інтереси титульної нації, і інтереси далекоглядної перспективи ставити трошки вище власних сьогоденних інтересів. Причому одне з перших національно свідомих поколінь бажано аби виступило в ролі хірурга, аби "вигострили товариша" і прорідили лави пануючого класу егоїстів, аби пришвидшити прихід до влади людей, котрі до неї не хочуть йти.

Іванно - ріспект! Кохаймося, бо ми того не тільки варті, а й потребуємо. smile

Востаннє редагувалося rawstick (11 Jul 2008 19:07:17)

200

Ось  ще непогана стаття для роздумів (хоча що до Тібету у мене великі сумніви sad  ).

ІМХО