1

Тема: То наша мова, хлопці, українська!

ліричний відступ: довгими нудними зимніми ночами я думав, ну не може бути, шоб сучасна українська мова схожа на ту мову, наприклад, козацьких часів

маю на увазі те, шо сучасна писана мова - на мій погляд не досконала та сильно ускладнена, порівняно з потребами у мові середньостатистичного українця

козаки, на мою думку, говоирли суржиком, бо так, як і російська, так і наша мова пішли від старослав*янської, і з плином часу наші мови дуже розрізнилися

я зачасту розмовляю кацапською, часто з суржиком, у рідному селі - українською з "кацапським" діалектом, у місті - як прийдеться, та все ж не люблю я тої строгості та тої правильності сучасної вимови, ну нашо воно мені треба говорити "що", коли усерівно ми кажем "шо" і у такому роді...

хто згоден з моєю позицією - можете нічого не писати, або просто поставити пост зі змістом, типу "зачьот", "чьотко" і тд, а хто не розділя моєї думки - прошу відписатись чому

це для мене наболівша тема, бо ненавиджу "правильної" вимови, бо то вже буржуїзм

...рушник вишиваний, теплий хліб на столі. Не має в світі рідніше землі...

2

Re: То наша мова, хлопці, українська!

доречі, вибачте, може в цбому плані не обізнаний я, але чого батька Махно кацапською балакав??

3

Олесь Сірко написав:

це для мене наболівша тема, бо ненавиджу "правильної" вимови, бо то вже буржуїзм

"каша" в голові = "каша" на язиці

Востаннє редагувалося Крук (17 May 2011 23:26:55)

4

Олесь Сірко написав:

доречі, вибачте, може в цбому плані не обізнаний я, але чого батька Махно кацапською балакав??

бо він сидів у їхній буцигарні. от і набрався... розуму.

5

за "кашу в голові" згоден, є таке діло big_smile, але всеж, коли розмовляєш новою українською, противно стає

6

Олесь Сірко написав:

за "кашу в голові" згоден, є таке діло big_smile, але всеж, коли розмовляєш новою українською, противно стає

гидко стає, бо низька мовна культура і думаєте ви не українською.
і оскільки мислення відбувається не українською мовою (скоріше за все російською), а генно-ментал український - от і маємо жахливе суржище  big_smile

7

коли я спілкуюсь українською, то суржику і близько не вживаю

я за те, шо мова в нас ускладнена, раніше українська було простіша та доступніша, чим давніше - тім краще, бо першочергово в нас образна мова була, де один ієрогліф мав багацько різних значень, тоді то і люди розумніші були

8

це тому що ви з Запоріжжя. Я теж такий, для мене "сидю, ходю і балакаю" - рідна українська мова. Разом з тим багато слів, які списують на русизми, такими не є. Наприклад, унадився журавель до бабиних конопель. Корінь -над, ми говоримо "нада", а правильно треба. Я весь час ловлю себе на думці що мінімально я себе ламаю постійно, хоча володію й російською й українською досконало. Однак я думаю тут Валентінич більше розбирається

Батько ілі отєц зна що каже, слухайтеся батьків мать вашу

9

Дід Артім написав:

Я теж такий, для мене "сидю, ходю...- рідна українська мова

тоді що означає на вашу думку слово "поносю"?

10

а що хочете, те і означає. В нас так і говорять. Поносю і скину. А понос обично нападає.

11

відповідь на питання проста:
вишуканий стиль мовлення і вимова однакові серед людей освідчених, благородних і національно свідомих назалежно від регіону України.
це так званий мовний аристократизм, який випливає з духовного аристократизму.

просто духовні, освідчені люди більш глибше розуміють метафізику мови і її силу ніж доярка у подільському селі.
це тому, що їм доводиться озвучувати значно глибші і ширші "процеси" ніж доярці.

Востаннє редагувалося Крук (18 May 2011 15:52:40)

12

Ну а як же, велике панство

13

Дід Артім написав:

Ну а як же, велике панство

здогадуюсь, що ви "вклали" у словосполучення "велике панство", тому повторюю - згадав я саме про духовний аристократизм, а не про зверхність над кимось чи кастовість.

14

на позиції Діда Артема, я також досконало володію і "інтелігентною" українською, але використовую простонародну - по душі ближча

15

Олесь Сірко написав:

на позиції Діда Артема, я також досконало володію і "інтелігентною" українською, але використовую простонародну - по душі ближча

думаю всім було б "ближче" і зручніше коли закортіло справляти свої фізіологічні потреби одразу - посеред вулиці, але ж ніхто такого не робить (тішу себе такою думкою  big_smile ), а шукають спеціально відведене для цього місце.  smile

Востаннє редагувалося Крук (18 May 2011 17:33:09)

16

Крук написав:
Олесь Сірко написав:

думаю всім було б "ближче" і зручніше коли закортіло справляти свої фізіологічні потреби одразу - посеред вулиці, але ж ніхто такого не робить (тішу себе такою думкою  big_smile ), а шукають спеціально відведене для цього місце.  smile

я вас розчарую )), у Англії прийнято за норму, якщо по-маленькому закортіло, підійти до ближчої машини і прикриваючись, звиняюсь, відлити під колесо, навіть хазяєва автівки нічого лихого не скажуть ^_^

ми дуже культурна нація, порівняно з усіма іншими

доречі, моя бабця - чиста кацапка, яка зовсім не визнає усього українського, мене бандерівцем кличе smile) так ось, як вона сама признається, росіяни - некультурні, приклад - знайома після того як суп з*їдала - перевертала догори дригом тарілку й шла гулять! моркву кацапня ріже здоровенними ломтями на супи, борща взагалі не вміють варити, хоча стверджують, "мол у ніх тоже борщ єсть, і палучьше нежели у вас, хохли", неаккуратні: інша моя бабця ще в дитинстві розповідала мені, які наші предки, куркулі, акуратні були, і ми теж, а в той час неохайні кацапи у багнюці прямо купались ( афоризм ) )

тож про акуратність не мені кажіть, Круче, а тим самим Расіянам ))

17

кожен регіон України мав і має свою говірку, яка плекалась, вишліфовувалась досить довго,  причому не штучно .. усе залежить від місця де проживає людина... якщо ти живеш в горах, то світ навколо тебе один, якщо на поліссі чи в степу то троха інший... від того і  формувалась мова і вимова... вона відшліфовувалась самою природою... (окрім тих випадків, коли говірка складалась історично.. у звязку з мігруванням різних народів по теренах України, коли деякі слова з їхнього вжитку брались народом..) а ми зараз маємо штучно створену українську, на основі окремо взятої полтавської говірки... і плюс до того засилля іноземних слів технічної мови, латини і тд, перекручених на свій лад, і не завжди вдало....  і тому це дуже природньо, що багато людей відчуває внутрішній спротив, до тої "вичурної" української... Шевченко так не писав, як можуть часом загнути наші мовознавці...

18

Ну да, як в музиці, натуральний лад - Моцарт, Бетховен, а народні пісні написані в мелодійному та гармонійному. А є мелодії, у яких взагалі важко визначити метр і розмір.

Востаннє редагувалося Дід Артім (18 May 2011 21:57:23)

19

Пес привид написав:

кожен регіон України мав і має свою говірку, яка плекалась, вишліфовувалась досить довго,  причому не штучно .. усе залежить від місця де проживає людина... якщо ти живеш в горах, то світ навколо тебе один, якщо на поліссі чи в степу то троха інший... від того і  формувалась мова і вимова...

якби мова залежала від того який світ навколо людини і де вона живе, то "мов" у світі було б мільйони.
а в Києві точно вже була б троєщинська "мова"  smile
нащастя це не так...

мова це не світ навколо, а лише його звукова інтерпритація нашою ЦНС.
а наша ЦНС - контроллер через який дух передає свою волю матерії (тілу зокрема), отримує фідбек, знову диктує волю та отримує відгук  і так постійно за час втілення.
ці фідбеки накопичуються і ми отримуємо менталітет, ментальність і т.д.
і те що ми "отримали" ми і озвучуємо мовою.
так от цей отриманий відгук напряму залежить від стану тіла та його фізіологічних особливостей.
думаю зайве говорити що люди зі спільними предками-прародителями наслідують спільні фізіологічні особливості (паттерни). а отже їхня ЦНС на схожі виклики отримує схожий фідбек.
перепрошую за примітивне викладення цього величного метафізичного процесу.

і тут я лише можу згадати сакральне слово "генно-ментал" та затихнути  smile

20

Олесь Сірко написав:

доречі, моя бабця - чиста кацапка...

я ж то думаю, що ж це мене так замуляло? big_smile

21

все то ніби правильно, але троха надумано.. в житті воно все троха по іншому відбувається... в попередньому дописі я коротко пояснив, як на мою думку, відбувається процес формування мови... і я думаю ви не будете заперечувати, що в кожному регіоні України була і є своя говірка... і це природньо.. не треба притягувати всіх до якоїсь однієї догми... у тому і багатство нашої мови, вона жива... і не треба робить її штучною..

22

Погоджусь з Привидом - у нас навіть в сусідніх селах говірка відрізняється. Несуттєво, але відрізняється. В дитинстві це були приводи для глузуван. Наприклад, у нас "порося", а у них - "поросє"...

23

Круче, не придирайтесь до слів, так ж каша - те що ви захищаєте, дійсно, привид правий

24

Олесь Сірко написав:

Круче, не придирайтесь до слів, так ж каша - те що ви захищаєте, дійсно, привид правий

Тобто Ви(разом з привидом і монахом), Олесю ставите знак рівності між суржиком(як ГМО) і говіркою(неповторною, унікальною для певного регіону) ?

Востаннє редагувалося Упертюх (19 May 2011 17:59:43)

ІМХО

25

Упертюх написав:
Олесь Сірко написав:

Тобто Ви(разом з привидом і монахом), Олесю ставите знак рівності між суржиком(як ГМО) і говіркою(неповторною, унікальною для певного регіону) ?

еееее... не треба перекручувати... я сказав: "дуже природньо, що багато людей відчуває внутрішній спротив, до тої "вичурної" української"... причини, чому я так думаю, я навів.... а між суржиком і говіркою я знак рівності не ставив...
суржик як на мене і є породженням того, що жива мова вийшла зі вжитку, людям нав"язували або московську (польську, угорську і тд.) або "вичурну" Українську...і не було чим смакувати у побуді... так, літературною мовою гарно розмірковувать про високі матерії, а спробуйте послать когось отою мовою... не кожен зуміє ....це ж життя, в житті різне буває, а зводити мову до рівня "вичурності" і зацикленості на високому духовному аристократизмі, це автоматично поставити хрест на ній, тому що не всі тут аристократи, аристократів меншість, а інша, основна маса, вибере або суржик, або москальську мову (в додачу з москальським матом), якщо немає своєї, якщо вона мертва.. так люди зручніше і впевненіше почуватимуть себе в суспільстві...
згадайте козацькі часи, та хоча б отой лист турецькому султану... там немає "вичурності".... і для прикладу подивитись на деякі сучасні фільми та серіали з українським перекладом... це - жах... воно зовсім не природньо... вухо ріже ще більше ніж москальська... зовсім беземоційно (точної назви цих фільмів не скажу, навіть не старався запам"ятати..).... але окрема подяка за переклад Сімсонів і Хауса і тд. (кажуть навіть москалі дивляться вже з українським перекладом smile).... отам мова смачна.. вона жива, хоча там вже мова не йде про говірку... якщо брать козаків, то вони були дуже прагматичними людьми, і ота тендітна мова і вимова, аж ніяк не в"яжеться з їхнім образом...
і треба насправді задуматись, що гірше для мови, ота вичурність і літературність (у побуті... наголошую на слові побут, щоб потім знову ніхто не перекручував) чи жива мова...

ПС...це особисто моя думка, ні з ким разом її не писав smile (це знову ж, щоб не перекручували )