Крук написав:Открытое письмо Дорже Жамбо Чойдже-ламы в редакцию газеты "Московский комсомолец в Донбассе"
(напечатано в "МК-Донбасс" в № 27(118) 29 июня - 6 июля 2000 г.)
Я - буддист, и я - украинец!
пс
мені цікаво, яка думка на даний час по цій темі у Валєнтінича?
Закінчення
Після розриву відносин між мною і ОВМ на початку 1992 р. через мої підозри у самозванстві ОВМ, на протязі цього року сталися інші цікаві події. Громада "махасангха" запросила до Донецька на проведення першого в історії України будійського рітріту корейського монаха Вон Мьон Синіма, учня патрірха дзенського ордену Чогьо Сон Чоль Синіма. Цей тижневий рітріт було проведено в травні 1992 р. в м.Слов'яногірськ (нині Святогірськ). Завдяки контактам з закордонними будійськми організаціями з'явилася змога отримувати справжню інформацію і будійські практики, як то кажуть, з перших рук. В світлі цього діяльність ОВМ і його самопроголошеного "ордена лунг-жонг-па" стала викликати ще більше глузування. Восени 1992 р. Донецьк відвідав Алекс Берзін, референт нинішнього Далай-лами XIV, людина енциклопедичних знань, яка має доступ до всіх архівів в Дхарамсалі, резиденції Далай-лами в Індії.. На конференцію заявився і ОВМ із своїм новим набором "учнів" - всі в чорних одностроях а-ля Сьоріндзі-кемпо. Присутні, знайомі з ОВМ, задали питання Берзіну щодо "ордена лунг-жонг-па". На що референт відповів, що йому не знайомий цей "орден" - і такого взагалі ніколи не існувало в тібетському будізмі. На зустрічне прохання Берзіна назвати лінію передачі, ОВМ засмутився, почав плутатись і нічого толком не сказав. На той час ОВМ навіть плутався, до якої із основних школ ваджраяни віднести свій "орден" - чи то до Сакья-па, чи то до Карма-па, чи то до Кадам-па, чи то до Нінгма-па. Вже згодом, набагато пізніше, наприкінці 90-х років, ОВМ запросив до себе в гості мандруючу монахиню школи Нінгма-па, що дає йому змогу зараз розповідати, що він нібит представляє лінію Нінгма-па. Але в 1992 р. ОВМ і сам не знав, до якої лінії "належить" його самопроголошений "орден".
Було питання і про нібито тібетське бойове мистецтво "маг-цзал". На що Берзін відповів, що в Тібеті взагалі не було ніяких бойових мистецтв - а т.з. тібетські школи ушу Хоп-гар-лама і Лама-пай є сучасним витвором китайців для потреб Заходу, себто до суто Тібету вони теж не мають ніякого відношення. Спроба ОВМ заперечити про "доб-дога", нібито вони володіли такими знаннями, Берзін досить аргументовано спростував і це закид. Потім Берзін запропонував ОВМ поспілкуватися тібетською мовою - чим взагалі загнав ОВМ в глухий кут і викликав сміх присутніх. Роздратований ОВМ покинув конференцію.
Згодом в ЗМІ стали з'являтися статті, що "орден лунг-жонг-па" став типовою тоталітарною сектою, було кілька скандалів і публічних справ. Деякий час ОВМ знаходився в Києві, де й став членом "Тризубу". До речі, покинув Київ ОВМ не через участь в цій організації, а за досить неблаговидні спроби за межею законною діяльності. Після 1992 р. я з ОВМ не підтримую жодних контактів, мені зовсім не цікава його діяльність, бо не вбачаю ніякого сенсу спілкуватися із самозванцем.
Час від часу на окремих форумах я виношу відому мені інформацію про створення "ордену лунг-жонг-па", що дуже роздратовує "учнів" ОВМ і викликає шалений шквал надуманих звинувачень. Зокрема, серед братства "Сокіл" є досить стійка уява, нібито "Міскіна ізгналі із будійськох громади". Ну, у мене одразу запитання - про яку громаду ми говоримо? Про самопроголошену тусовку імені ОВМ? Бо наявні документи свідчать навпаки - що Міскін був одним із фундаторів першої на Україні офіційно зарєстрованої будійської громади "Махасангха" і тривалий час був одним із її керівників (до 1995 р. включно), а вигнали із "Махасангхи" якраз саме ОВМ. І свою власну громаду "Ваджра" ОВМ зареєстрував пізніше на кілька місяців.
Щодо "української діяльності" ОВМ. З самого початку нашого знайомства ОВМ ніколи не ховав своїх націоналістичних уподобань. З ОВМ були досить цікаві бесіди на ці теми - зокрема, обговорення статті Л.П.Безклубого в "Техніці-молоді" і творів Олеся Бердника. Хоча про себе ОВМ розповідав, що у нього багато циганської крові - саме прізвище Мужчиль є циганським, а не українським. Мовляв, бабка у нього була знахаркою-травницею і т.д. Тому наскільки уживаються в одній людині українсько-циганські гени і тібетські уподобання, мені невідомо - то є особиста справа самого ОВМ.
Якщо когось цікавить подальша діяльність Міскіна-буддіста, то в 1996 р. він вийшов із складу "Махасангхи" і став одним із засновників нової будійської громади "Пуль-тхо" і її заступником голови. Громада "Пуль-тхо" за статутом дотримувалась традиції корейського дзен-будізму лінії Чогьо, а громада "Махасангха" на чолі з С.Філоненко перереєструвалася, змінила назву на "Махасангха-Ніпондзан" і за статутом стала дотримуватися лінії японського ордена Ніппондзан-мьоходзі (це відгалуження школи Тендай). Оскільки з 2004-05 року голова "Пуль-тхо" Олег Бондарєв фактично відійшов від справ і громада опинилась на межі зникнення, шляхом домовленостей було прийнято рішення про переобрання керівного складу громади. Всю роботу по збору документаціїі переобранню керівництва організував і провів Міскін Р. - також було оновлено склад всієї громади. Від запропонованих посад цей дехто Міскін відмовився і фактично віддав громаду і керівництво неї в молоді руки - в 2009-10 рр. було проведено перереєстрацию громади "Пуль-тхо" на засадах дотримання традиції корейського будізму (тільки спорідненої з Чогьо школи Кван-ум), створено сайт громади, проведено низку рітрітів із запрошенням одного із відомих майстрів дзен школи Кван-ум Ву Бонг Сон Саніма. На даний час я повністю відійшов від активної організаційной діяльності в громаді "Пуль-тхо", але залишаюсь в її складі. Так що і тут ніхто нікого "не ізганяв".
Ну і наприкінці питання до Крука - що саме Вас цікавить в моєму ставленні? Ставлення до заклику ОВМ в прессі? Це є особистою справою самого ОВМ. Чи щось інше?
Будь ласка, задайте питання більш конкретніше - і я дам Вам відповідь.
Своє ставлення до особистості ОВМ і його діяльності (принаймні, в період 1988-91 років), я освітив вище. Моє ставлення до цієї людини за всі ці роки не змінилося ні на йоту: ОВМ - це типовий самозванець від будізму. А тому досить смішно виглядають і всі ці заклики від самозванських псевдо-будійських організацій.
З повагою.
P.S. опереджуючи Ваше питання щодо "першого будійського монастиря" в с.Ольгінка Донецької області, то цей заклад був зареєстрований через судову тяжбу - і взагалі це стало можливим лише через недосконале законодавство в сфері релігійних відносин. Бо цей "монастир" являє собою дуже гіркий образчик архітектурного безвкусся і еклектичних вигадок ОВМ на зразок не менш еклектичного храму Скубаєва в Черкасах. Якби Ви побачили, зокрема, храми Хеінса або Судокса чи Сонгванса в Південній Кореї - Ви б зрозуміли, про що йде мова.
Дуже близьке до ольгинського "псевдо-монастиря" за духом і типом є таке явище, як "ашрам йоги" в Криму самопроголошеного Гуру Вішну Дева (самозванця Мінцева В.В.). Ті ж самі методи зомбування, і брехня, яку возвели в абсолют.
Востаннє редагувалося Валентиныч (30 Mar 2011 16:27:01)